Γραμμένος: «Θα παίξουμε όπως αρμόζει σε έναν τελικό κυπέλλου για κάποιον που είναι Ηρακλής».
Ο Νίκος Γραμμένος μας παραχώρησε μια συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης για το αγαπημένο του πινγκ πονγκ καθώς και για το εν λόγω τμήμα του Ηρακλή , το οποίο μετά την αήττητη χρονιά ανόδου ξεκινάει να ετοιμάζεται για την επομένη -δυσκολότερη- κατηγορία και τον τελικό κυπέλλου Βορείου Ελλάδος!
Πως λειτουργεί το φορματ του αθλήματος στην Ελλάδα;
«130 σωματεία στην Ελλάδα
1600 αθλητές
Ολυμπιακό άθλημα
Ελληνική φίλαθλη ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης
Facebook: Hellenic table tennis federation»
Πόσες είναι οι κατηγορίες ;
«A1, A2, B Εθνική, Α τοπικό, Β Τοπικό
Αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής το κάθε σωματείο αρχίζει από την τελευταία που υπάρχει ενεργή εκεί σε τοπικό επίπεδο».
Πόσοι και πως ανεβαίνουν οι ομάδες;
«Στο Α τοπικό από όπου ξεκινήσαμε εμείς, δημιουργήθηκαν 5 όμιλοι στη Β. Ελλάδα. Εμείς τοποθετηθήκαμε στον 4ο όμιλο με ακόμα 5 ομάδες κοντά γεωγραφικά ώστε να μην έχουμε πολλά ταξίδια άρα και έξοδα. Οι 2 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου, συναντήθηκαν στη Βέροια και έπαιξαν έναν νοκ άουτ αγώνα (4 ζευγάρια έγιναν δηλαδή) ώστε οι 4 νικητές να κάνουν τον τελικό όμιλο τον play off. Εκεί οι 2 πρώτοι ανεβαίνουν κατηγορία.
Στην Β εθνική υπάρχουν 4 όμιλοι πανελλαδικώς και ο πρώτος από κάθε έναν όμιλο και οι 2 πρώτοι από αττική, παίζουν στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας σε όμιλο όπου οι 2 πρώτοι ανεβαίνουν στην Α2».
Τι σημαίνει ομάδα σε ένα ατομικό άθλημα;
Πως λειτουργεί ένας αγώνας ;
«Η ομάδα κερδίζει όταν πετύχουμε 4 ατομικές νίκες.
Μπορεί να πάει 4-0 μπορεί και 4-3!
Μπορεί να κρατήσει 30 λεπτά ο αγώνα μπορεί και 3 ώρες!
Η στρατηγική είναι πολλή σημαντική αφού η κάθε ομάδα γράφει τα ονόματα των αθλητών με τη σειρά που θέλουν να παίξουν, προσπαθώντας να μαντέψει και τη σειρά που θα βάλει τους αθλητές της η αντίπαλη ομάδα ώστε να πετύχει τα ματσαρίσματα που θέλει.
Πχ
Ο κάθε αθλητής πρέπει να κερδίσει ή πρέπει να κουράσει έστω τον αντίπαλο ώστε ακόμα και αν χάσει, τουλάχιστον ο αντίπαλος θα έχει κουραστεί και δε θα μπορεί να παίξει τόσο δυνατά στον επόμενο αγώνα. Άρα, ακόμα και χάνοντας, μπορείς να κερδίσεις κάτι ώστε να ωφεληθεί ο συμπαίκτης σου αφού ο αντίπαλός του θα είναι κουρασμένος από εσένα.
Πχ ο Β αθλητής μπορεί να χάσει από τον Υ αθλητή αλλά ίσως ο Υ αθλητής κουραστεί αρκετά και μετά που θα παίξει με τον Α αθλητή να είναι κουρασμένος και έτσι να κερδίσει ο Α αθλητής.
Α Ομάδα Β Ομάδα
Α αθλητής Χ αθλητής 1-0
Β αθλητής Υ αθλητής 0-1
Γ αθλητής Ζ αθλητής 1-0
Α αθλητής Υ αθλητής 1-0
Β αθλητής Χ αθλητής
Γ αθλητής Ζ αθλητής»
Πως ξεχώρισες το πινγκ πονγκ από τα άλλα αθλήματα και ασχολήθηκες
με αυτό;
«Ξεκίνησα στίβο στον στον Ηρακλή με τον Λάζαρο Καλύβα και μετά πήγα στο τριπλούν με τον Ζαχαριάδη. Ένα απόγευμα η μητέρα μου κουρασμένη από τις ζημιές που έκανα στο σπίτι, με πήγε απέναντι στη ΧΕΝΘ και με έγραψε στο πρώτο πράγμα που αντίκρυσε μπροστά της απλά και μόνο για να ξοδεύω την ενέργειά μου σε όσα περισσότερα αθλήματα μπορούσα προκειμένου να μείνει το σπίτι όρθιο! χάχα. Όταν μπήκαμε στη ΧΕΝΘ, είχε προπόνηση πινγκ πονγκ. Μπήκα και άρχισα να πατάω με τα πόδια μου τα μπαλάκια και να τα σπάω».
Τι ισχύει για τους παίκτες μια ομάδας πινγκ πονγκ τόσο στην πρώτη κατηγορία όσο και για την δική μας κατηγορία;
«Μπορείς να παίξεις σε μια ομάδα στην Ελλάδα και σε όσες ομάδες θέλεις σε άλλες χώρες ταυτόχρονα (1 ομάδα/χώρα) αρκεί να μην είναι ίδιας εθνικής κατηγορίας ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν σε ChL κλπ
Ιούνιο οι μετεγραφές
Για τις 2 πρώτες κατηγορίες και εφόσον θέλεις να είσαι ανταγωνιστικός, απαιτούνται τουλάχιστον 4 δίωρες προπονήσεις την εβδομάδα.
Για την 3 κατηγορία μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός και με 3 προπονήσεις, οριακά όμως.
Τα λάστιχα κοστίζουν 75 ευρώ το ένα και τα αλλαζουμε ιδανικά κάθε 2 μήνες…
Το ξύλο κοστιζει περίπου 150-200 ευρώ και συνηθως δεν το αλλάζουμε πριν από 1 – 1,5 χρόνο.
Ο κάθε αθλητής των πρώτων 3 κατηγοριών, έχει ετήσια έξοδα περίπου 1500 ευρώ για λάστιχα, κόλλες, μπαλάκια, μπλούζες, ηλεκτρολύτες κλπ και αυτά είναι από τα βασικά που διαπραγματεύεται με την ομάδα που θα παίξει».
Μπορεί ένας αθλητής να βιοπορίζεται αποκλειστικά από το πινγκ πονγκ
«Δύσκολο έως αδύνατο.
Έως 15.000 ετησίως οι αμοιβή για τους πρώτους 15 Έλληνες αθλητές του ranking
Από 2.000 έως 5.000 για τους αθλητές από το 16 έως και το 50.
Κάτω από 2.000 για όλους τους υπόλοιπους».
Σε τι επίπεδο βρίσκεται το πινγκ πονγκ στην Ελλάδα είτε μιλάμε για εθνική ομάδα είτε μιλάμε για συλλογικό επίπεδο ;
«Η Ελλάδα 3 στην Ευρώπη και 6 στον κόσμο (μεγαλύτερες επιτυχίες)
Έχουν έρθει πλέον τεράστιοι ξένοι αθλητές και αθλήτριες σε Ελληνικά σωματεία με αμοιβές άνω των 2.000 ανά αγώνα με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ δυνατό πρωτάθλημα
Έχουν πέσει αισθητά οι αμοιβές των Ελλήνων αθλητών αφού τα σωματεία που έχουν budget, το διαθέτουν για να πάρουν ξένους».
Τι θα έλεγες σε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί
με το δικό σας άθλημα;
«Για διασκέδαση και χαρά:
Παίζεις για να περνάς καλά, να γυμνάζεσαι, να γελάς με φίλους.
Δεν σε νοιάζει το αποτέλεσμα ή η νίκη – σε νοιάζει η εμπειρία!
Μπορείς να παίζεις με όποιον θέλεις, σε πάρκα, σε λέσχες κλπ
Μαθαίνεις τεχνικές, αλλά με χαλαρό ρυθμό.
Ιδανικό αν θέλεις κάτι ευχάριστο, χωρίς άγχος και πίεση.
Για πρωταθλητισμό:
Προπονείσαι σοβαρά, με προπονητές και πρόγραμμα 4-5 φορές την εβδομάδα
Συμμετέχεις σε αγώνες, τουρνουά, και κυνηγάς διακρίσεις.
Δίνεις χρόνο και ενέργεια, καθημερινά.
Μαθαίνεις πειθαρχία, υπομονή και επιμονή.
Έχεις στόχους, όπως να μπεις στην εθνική ομάδα ή να διακριθείς διεθνώς.
Το πινγκ πονγκ (ή επιτραπέζια αντισφαίριση) είναι ένα άθλημα που δε φαίνεται πόσο πλήρες είναι, μέχρι να το δοκιμάσεις. Γυμνάζει και το σώμα και το πνεύμα, ενώ αναπτύσσει πολλές δεξιότητες – πολλές από τις οποίες βοηθούν και εκτός γηπέδου!
Πνευματική Γυμναστική:
Συγκέντρωση – πρέπει να είσαι 100% στο τώρα για να παρακολουθείς την μπάλα και τον αντίπαλο, η οποία κινείται με 70χλμ/ωρα ως μέση ταχύτητα και διανύει 3 μέτρα…
Αντίληψη & παρατηρητικότητα – μαθαίνεις να “διαβάζεις” τις κινήσεις του άλλου, να προβλέπεις τι έρχεται.
Ταχύτητα σκέψης – παίρνεις αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Στρατηγική & τακτική – βρίσκεις τρόπους να “σπάσεις” το παιχνίδι του αντιπάλου, όπως στο σκάκι αλλά σε κίνηση!
Αυτοέλεγχος & ψυχραιμία – μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι την πίεση και τα συναισθήματά σου.
Σωματική Άσκηση:
Αντανακλαστικά – γίνονται αστραπιαία!
Ισορροπία & συντονισμός – κινείσαι συνέχεια, αλλά με ακρίβεια.
Εκρηκτικότητα – απότομες κινήσεις σε μικρό χώρο.
Ταχύτητα & ευλυγισία – αλλάζεις θέση, χαμηλώνεις, γυρνάς με ταχύτητα.
Αντοχή – σε αγώνες ή προπονήσεις με διάρκεια.
Κίνηση όλου του σώματος – κυρίως πόδια, χέρια, κορμός και αυχένας.
Δεξιότητες & Χαρακτήρας:
Υπομονή & επιμονή – χρειάζεται χρόνος για να βελτιωθείς.
Πειθαρχία – ειδικά αν κάνεις προπονήσεις και πρωταθλητισμό.
Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης – βλέπεις τον εαυτό σου να βελτιώνεται.
Ομαδικότητα & σεβασμός – μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και να σέβεσαι τον αντίπαλο.
Ανάπτυξη κινητικής νοημοσύνης – το σώμα και το μυαλό “μιλάνε” καλύτερα μεταξύ τους.
Το πινγκ πονγκ είναι ένα ολιστικό άθλημα – δεν γυμνάζεις μόνο το σώμα ή μόνο το μυαλό. Είναι σαν ένας “συνδυασμός γυμναστηρίου, σκακιού και χορού”, σε μια ρακέτα και ένα τραπέζι!».
Τώρα λίγο στα του Ηρακλή, η ομάδα θα παίξει και στον τελικό Κυπέλλου Βορείου Ελλάδος με αντίπαλο τον ΟΕΑ , έχουμε ρεαλιστικές ελπίδες να κατακτήσουμε το κύπελλο;
«Η ομάδα του ΟΕΑ είναι ομάδα της Α1 εθνικής κατηγορίας (superleague) και εμείς της Α τοπικής. Πέρυσι βγήκαν 3οι στην Ελλάδα στον θεσμό του Κυπέλλου.
Είναι συγκροτημένη ομάδα με σταθερό πυρήνα και αθλητές οι οποιοι παίζουν τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ δυνατούς αγώνες με αντιπάλους, αθλητές εθνικης ελλάδος και εθνικών ομάδων άλλων χωρών. Οπότε καταλαβαίνετε ότι σε επίπεδο προετοιμασίας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι. Εμείς φέτος είχαμε αντιπάλους αθλητές του Α Τοπικού. Σίγουρα υπήρχαν και αναμετρήσεις που ήταν έντονες αλλά δε μπορούν να συγκριθούν.
Θα πάμε, θα παίξουμε όπως αρμόζει σε έναν τελικό κυπέλλου για κάποιον που είναι Ηρακλής. Το βάρος και η όποια πίεση είναι στην άλλη ομάδα και σε εμάς ο τίτλος του αουτσάιντερ.»
Η ομάδα πήρε την άνοδο με ένα καταπληκτικό αήττητο πρωτάθλημα ποιοι είναι τώρα οι στόχοι για την επερχόμενη χρονιά καθώς και γενικότερα στο άθλημα;
«Οι αθλητές που είμαστε φέτος, κατά κοινή ομολογία των υπολοίπων ομάδων, είχαμε αισθητή διαφορά και τα προγνωστικά μας έφερναν στις 2 πρώτες θέσεις εξ αρχής. Εμάς και την Καστοριά. Το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους όσους το υποστήριζαν αυτό, τερματίζοντάς αήττητοι πρώτοι με δεύτερη την Καστοριά η οποία έχασε μόνο από εμάς. Θα συγκροτήσουμε μια ομάδα για την επόμενη χρονιά στην Β εθνική, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τον κορμό σταθερό και να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι. Φυσικά, το ίδιο θα κάνουν και ομάδες από όλη την Ελλάδα…»
Ο Ηρακλής τερμάτισε την κατηγορία πως είναι το κλίμα μεταξύ σας;
«Όλοι χαρούμενοι φυσικά γιατί μια πρώτη θέση, ακόμα και σε χαμηλή κατηγορία, έχει μια γλύκα. Οι αθλητές Αλέξης Πήττας και Σιαμίδης Παναγιώτης ήταν και στην ομάδα του Ηρακλή μαζί μου το 2015, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει και μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μας αφού γνωριζόμαστε χρόνια. Ηρακλής και στην καρδιά είναι -εκτός από μένα- και ο Αλέξης Πήττας και ο Γραδάρης Μηνάς.
Ο Markus ήρθε από Γερμανία, και παρακολούθησε αγώνα και στο Ιβανώφειο με την γυναίκα του και προφανώς και έπαθε σοκ με το πέταλο και την ατμόσφαιρα. Ο Miroslav από Σερβία παίζει για ομάδα των Σκοπίων και εκεί γνωριστήκαμε ως αντίπαλοι. Η πρώτη μου ερώτηση ήταν ερυθρος αστέρας ή παρτιζαν. Απάντησε « ερυθρός αστέρας» οπότε μετά μου ήταν ευκολότερο να συζητήσω την μετεγγραφή του στον Ηρακλή. χάχα»
Εφόσον δεν υπάρχουν κερκίδες , πως μπορεί να στηρίξει ο κόσμος;
«Κερκίδες υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα αφού όλοι οι αγώνες Α1, Α2 και Β εθνικής γίνονται σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ.
Σε χαμηλότερες κατηγορίες ή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως πχ ο τελικός κυπέλλου β Ελλάδος, οι αγώνες γίνονται συνήθως στις έδρας των ομάδων. Και εκεί όμως προβλέπεται και τοποθετούνται καρέκλες από τους υπευθύνους του χώρου.
Πχ ο τελικός κυπέλλου θα γίνει στην έδρα του ΟΕΑ στο Ωραιόκαστρο χωρίς κερκίδες αλλά σε έναν χώρο που χωράει 50-70 άτομα».